EEN WEDSTRIJD OF TORNOOI IN HET BUITENLAND

EEN TORNOOI

EN/OF VRIENDSCHAPPELIJKE WEDSTRIJD

IN HET BUITENLAND

Als scheidsrechters dromen we er allemaal wel eens van om op een groot internationaal toernooi aanwezig te mogen zijn. Een Europees- of Wereldkampioenschap  zal voor de meesten van ons echter een droom blijven. Toch zijn er verschillende manieren om teams van over de landsgrenzen te fluiten, zowel in het binnen- als buitenland. Waarom is dit leuk? Waarom is dit nuttig? En wat zijn dan de mogelijkheden?


Gedurende en vlak na het voetbalseizoen worden er in België verschillende meerdaagse internationale jeugdtoernooien gehouden. Op deze tornooien vinden wedstrijden op verschillende niveaus en in verschillende leeftijdscategorieën plaats. Vaak duren deze toernooien 2 of 3 dagen. Meestal worden scheidsrechters via-via gevraagd om te fluiten of te assisteren op deze tornooien.


In het buitenland worden ook gedurende het hele jaar (grote) internationale jeugdtornooien gehouden. In Scandinavië gaat men in de zomerstop helemaal los met 5-daagse tornooien als de Storsjöcupen, de Norway Cup, de Dana Cup en de Gothia Cup. In Portugal wordt vlak na ons voetbalseizoen de Iber Cup gehouden. Naar veel van deze tornooien reizen jaarlijks een of meerdere buitenlandse scheidsrechters af. Vaak moet je je voor deze tornooien wel op tijd aanmelden en is er een soort van selectieprocedure van toepassing. Mocht je op een dergelijk tornooi willen fluiten, dan is het dus zaak om dit op tijd te regelen en je goed te oriënteren.


Er zijn verschillende redenen om aan een internationaal tornooi deel te nemen. Ten eerste is het gewoon erg leuk. Je zult meestal met een gezellige groep enthousiaste en gemotiveerde scheidsrechters naar een tornooi gaan. Je leert veel nieuwe mensen kennen en houdt veel nieuwe vrienden over aan het fluiten op een internationaal tornooi. Ook met de andere scheidsrechters op het tornooi bouw je vaak een bijzondere band op. Daarnaast is het een unieke manier om je onder te dompelen in de (voetbal)cultuur in een ander land.


Omdat je tijdens het tornooi vaak wedstrijdvergoedingen ontvangt is het ook nog eens een erg goedkope manier om een vakantie door te brengen.


Daarnaast is het voor je ontwikkeling als scheidsrechter erg nuttig om eens teams met een andere nationaliteit te fluiten. Je wordt namelijk gedwongen om veel te doen met non-verbale communicatie. Natuurlijk kun je in het Engels communiceren met de teams, maar vaak kun je zaken niet zo goed overbrengen als je in het Nederlands zou kunnen. En sommige spelers spreken helemaal geen Engels of spreken het erg slecht, dan ben je volledig aangewezen op non-verbale communicatie. Je houding en je uitstraling in een wedstrijd  zijn daarmee op een internationaal toernooi meteen een stuk belangrijker. Na het toernooi heb je daar in België ook profijt van.


De speelstijl in het buitenland is vaak ook anders. Zo spelen Zweedse en Noorse teams vaak veel fysieker dan wij als Belgen gewend zijn. Argentijnen en Mexicanen spelen dan weer meer technisch, maar zijn veel feller (en af en toe gemener) in de duels dan Belgische spelers. Als scheidsrechter op een internationaal toernooi zal je je aan moeten passen aan deze verschillende stijlen. Als je dit onder de knie krijgt zal je je in België ook makkelijker aan kunnen passen aan wedstrijden in verschillende omstandigheden en aan wisselende omstandigheden tijdens de wedstrijd.


Zoals al eerder gezegd gaat er vaak een groep scheidsrechters naar een internationaal tornooi. Doordat niet iedereen tegelijk fluit gaan de scheidsrechters ook veel bij elkaar kijken. Ook dit zorgt voor een leerzaam element in het tornooi.


Bij andere tornooien, zoals de Norway Cup, worden scheidsrechters beoordeeld door rapporteurs van het tornooi zelf. Ook dit is erg leerzaam, omdat de gewoontes van scheidsrechters en de richtlijnen vaak van elkaar verschillen. Voor Zweedse scheidsrechters geldt bijvoorbeeld dat ze meer centraal volgen en fluiten na ieder doelpunt.


Het groepsgebeuren maakt een internationaal tornooi altijd erg leerzaam.


Een week op een internationaal toernooi is dus zowel erg gezellig als bijzonder leerzaam. Je leert veel nieuwe mensen kennen, dompelt je onder in een andere cultuur en leert veel van je collega’s gedurende een week. Met veel van hen zal je na afloop van het tornooi nog jaren contact houden. Ook het contact met buitenlandse collega’s is vaak erg leuk en leerzaam. Kortom, een prachtige ervaring die je niet snel meer zult vergeten.”

Wedstrijd of tornooi in het buitenland ?

www.refex.dk

www.refereeabroad.com